De training wordt (voorlopig) online aangeboden (m.b.v. ZOOM). Lesmateriaal en oefen-opnames ontvang je digitaal.
De stilte/oefendag zullen we, wanneer de omstandigheden dat toelaten, 'live' ergens in de natuur plaatsvinden. Locatie wordt nog bekend gemaakt.
De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van elk anderhalf uur. Als je deelneemt betekent dat ook dat je gedurende acht weken dagelijks drie kwartier tot een uur oefent. Deelnemen zonder te oefenen is als pianoles nemen zonder thuis oefenen: het zet geen zoden aan de dijk.
De ervaring leert dat gedurende acht weken drie kwartier oefenen voldoende is om te leren waar het over gaat en kort genoeg om ‘behapbaar’ te zijn. Beschouw het als een experiment met jezelf.
Tijdens de bijeenkomsten reik ik je verschillende oefeningen aan. Er zijn ‘formele’ oefeningen zoals zittend mediteren en eenvoudige lichaamsoefeningen. Daarnaast zijn er ook ‘informele’ oefeningen, dingen waar je in het dagelijks leven op kunt letten, zoals bij het eten of in de file. Er zijn ook ‘huiswerkopdrachten’, zoals letten op wat er met je gebeurt, bijvoorbeeld bij prettige of onprettige gebeurtenissen.
De eerste weken werken we met de bodyscan. Dit is een liggende oefening waarbij je systematisch aandacht schenkt aan ieder stukje van je lichaam. Het kan werken als een diepe ontspanningsoefening en brengt je dichter bij je lichaam.
Na de tweede week gaan we actiever met het lichaam aan de slag. De bodyscan wordt afgewisseld met eenvoudige rek- en strekoefeningen. Hierbij leren we om aandacht te geven aan de sensaties in ons lichaam wanneer we in de buurt van onze grens komen. Het gaat erom je grenzen te verkennen zonder erover heen te gaan, maar ook zonder al te vroeg af te haken en jezelf onnodig in je bewegingsvrijheid te beperken.
Ondertussen voeren we beetje bij beetje zittende meditatie in. Hierbij ligt de nadruk zowel op tot rust komen als op onderzoeken van wat er in en rondom jou gebeurt. Naast omgaan met je lichaam krijgen nu gevoelens en communicatie met anderen meer aandacht. Ook in de huiswerkopdrachten ga ik vragen om systematisch stil te staan bij kleine dingen van het dagelijks leven en te onderzoeken hoe je hiermee omgaat.
Tijdens de laatste bijeenkomsten gaan we verder op het inbouwen van de formele en informele technieken in je dagelijks leven.
Je maakt deel uit van een groep, en de ervaringen van je groepsgenoten kunnen ondersteunend en inspirerend werken. Mindfulness is echter géén groepstherapie. We trainen wel gezamenlijk onze geest, en bespreken hoe het is om te leven met meer aandacht. We komen na de zevende sessie één halve dag in een weekend bijeen om diepgaander te oefenen.
Voorafgaand aan de training voer ik een persoonlijk voorgesprek waarin we onderzoeken wat mindfulness kan betekenen voor jou, en of de training op dit moment in jouw leven past. Belangrijk is om daarbij te bedenken dat je gevraagd wordt om gedurende acht weken iedere dag thuis ongeveer een uur te oefenen.